Защо управляващите поискаха оставките им сега?

 

"Очакванията във Висшия съдебен съвет като че ли не се приемат в работата с тези скандали от обществото. Това, че има декларация и призив към членовете на ВСС, съвсем не означава, че има намеса в съдебната власт. Трите власти трябва да си сътрудничат, а не да има китайски стени между тях", коментира за "Здравей, България" Димитър Лазаров от ГЕРБ. Повод за изказването му - поисканите във вторник оставки на ВСС от страна на управляващите. Мотивът - докладът на Европейската комисия, в която се чакат доста критики към съдебната власт и прокуратурата.

Още по темата

 

"Днес излиза докладът и основният адресат за неизпълнени ангажименти в него е към правителството, после към ВСС и последно към прокуратурата. Защо не поискат оставката на главния прокурор? Няма никаква резултатност работата на тази институция. Тя се е превърнала в институция не за разкриване, а в прикриване на престъпността в тази държава", коментира Атанас Атанасов от Реформаторския блок.

 

Той припомни, че когато са се гласували промените в Конституцията, в последния момент се появили преходни заключителни разпоредби относно мандата на ВСС.

 

"Това се прави, за да се преадресира отговорността", категоричен беше Атанас Атанасов от Реформаторския блок.

 

"Ако с призиви и декларации се решаваха проблемите, тогава защо да правим закони?", запита Емил Димитров–Ревизоро от Патриотичния фронт.

 

"Не сме доволни от това, което се случва. Това беше пето поправка на Конституцията. Сега се готвиме за шеста поправка. Ние можем да даваме вот на недоверие на изпълнителната власт, не на съдебната. Декларацията няма да реши нищо, това е размиване на отговорности. Не може само с призив главният прокурор да си подава оставката. Това е явна намеса и ще бъде заплаха за всеки следващ главен прокурор и всеки следващ Висш съдебен съвет", категоричен беше Емил Димитров – Ревизоро.

 

"Трябва да се сложи ред в диалога между българското правителство и ЕК. Някои от констатациите в доклада изглеждат лековати и не смятам, че трябва да се позовават на нерегламентирани СРС-та, изтекли в медиите. Това, което наблюдаваме, е вредно за държавата и Конституцията. Тази Конситтуция е легитимният орган на нашата държава и не може да я променяме след всеки доклад за страната ни от ЕК", категоричен беше Валери Жаблянов от БСП.