Съпругите на Яне Янев и Светлозар Лазаров се оказаха съдебни помощници

 

Съдебната система продължава да произвежда скандали. Съпругите на Яне Янев и на бившия главен секретар на МВР Светлозар Лазаров се оказаха съдебни помощници. Те не покривали изискванията за заеманата длъжност, но не могат да бъдат уволнени. 

 

Шуробаджанащина в назначенията. Забавени с години дела, които не тръгват по същество. Компютърна система, която може да бъде манипулирана от всеки средноинтелигентен хакер с користни цели. Това наследство казва, че е заварил Калоян Топалов, след като сяда в стола председател на Софийския градски съд. 

 

Двете съпруги са съдебни помощници, но не издържат теста за проверка на знанията им. Едната изкарва 3, а другата 9 от възможни 34 точки.  

 

Екип на Новините на Нова направи експеримент колко труден е тестът. Даде го на оператор, който няма юридически познания. Той изкара 8 точки, а оценката бе, че е издържал теста. Общият брой на скъсаните съдебни помощници е 14. 

 

Проблем в съда е имало и с компютърната система. За нея отговарял човек, завършил технология на машиностроенето. С днешна дата той е уволнен. Неиздържалите съдебни помощници са в болничен и ги пази Инспекцията по труда, защото са майки на малки деца.