Наследници на възрожденци готвят подписка срещу промените в учебниците

 

"Ако не е имало робство, щеше ли да има въстание? Как ще възпитаваме децата си оттук нататък?". Това попита в "Здравей, България" кметът на Калофер Румен Стоянов.

 

"Не мога да кажа каква е целта, но явно някой има някаква надежда нещо да се случи. Това обаче едва ли ще стане в нашите градове. Сигурно ще се обединим с Карлово, Сопот и всички българи", каза той.

 

„Подкрепям да има и робство, и съжителство. Ако не е имало съжителство, нямаше да има потомци на ислямизираната част от населението тук”, заяви местна учителка. 

 

Гражданите на Сопот, Карлово и Калофер се вдигат на протест срещу промените, залегнали в

Още по темата

новите учебни планове. Наследници на възрожденски фамилии събират подписка, адресирана до Министерството на образованието, и канят историците да им отидат на гости, за да им разкажат робство или съжителство е имало пет века по тези земи. Освен това отпадат и голяма част възрожденските произведения по литература. 

 

"Приемайки термина "съжителство", ние зачеркваме голяма част от историята си и делото на Ботев", заяви Светла Йолова от местното читалище в Калофер. 

 

„Подкрепям да има и робство, и съжителство. Ако не е имало съжителство, нямаше да има потомци на ислямизираната част от населението тук. Но не мога да приема да липсва думата "робство", заяви местна учителка. 

 

Протестната подписка срещу подмяната на историята започна от пазара в 
града и до късно вечерта ще мина през вяска къща в Калофер.

 

Според калоферци подмяната на историческите факти е опит за обезличаване на българската идентичност. За това и учителите в града са гневни на авторите на новите учебници.

 

В Калофер няма човек, който да не знае, че градът три пъти е бил опожаряван от турците, а над 5 хиляди души са били изклани и избити. Във всяка къща тук има кървав отпечатък от тази история.

 

Малко известен е фактът, че в тази църква в Калофер е било извършено така нареченото второ баташко клане. Тук са били избити над 70 души.

 

Към подписката на Калофер вече се присъединиха и още десетки градове и села от Подбалкана. Следващата седмица тя ще бъде пратена до образователния министър.

 

Репортер: Благой Бекриев