От какво са недоволни хората и очаква ли се напрежение?

 

Протест пред Народното събрание под надслов "Тук сме". Той беше организиран в социалните мрежи, а в навечерието му се чуха предупреждения за възможни безредици. Преди да започне протестът столичните полицаи вече бяха арестували 10 души. Част от тях са били без документи за самоличност, а в други са открити забранени предмети (боксове,полицейски палки и ножове). В края на протеста също имаше задържан. 

 

Противно на очакванията протестът започна спокойно - с патриотични песни и хора.  Но и с плътен кордон от полицаи. А исканията бяха различни. Някои настояваха за оставка на цялото правителство,  други се обявиха против промените в учебните планове, а трети - за преразглеждането на всички концесии, ревизия на промените в Конституцията, бързо изграждане на оградата по границата ни с Турция и да се отнемат част от депутатските привилегии. Сред протестиращите бяха много и от лицата на февруарските протести. 

 

 

Протестиращите се дистанцираха от политическа подкрепа. На свечеряване обаче протестиращите станаха по малко, но не и напрежението. И се изправиха буквално срещу полицейския кордон пред парламента. 

 

Организатори на протеста  че нямат нищо общо с „Протестна мрежа”, „Ранобудните студенти” и със „Сила”. Отрекоха и да им се плаща, за да излязат на улицата. Организацията на Боян Расате „Български национален съюз” също е сред от организаторите на протеста. 

 

Highslide JS
 

 

 

 

 

Репортери: Ина Гълъбова, Георги Георгиев

 

Още за исканията на протестиращите гледайте във видеото.