В Пловдив пък откриха цистерна, превозваща нелегално гориво за 4 млн. лева

 

Екипи на ДАНС, полицията и митниците заловиха цигари за 2 млн. лева и разбиха нелегална бензиностанция.  

 

Разплитането на контрабандните схеми започва с влизането  на цистерна, която трябва да е пълна с въглероден двуокис през границата между Гърция и България на граничен пункт „Капитан Петко войвода”. Вместо газ обаче в нея са открити 250 000 кутии с цигари. От там разследващите стигат до още разкрития. От 2 седмици на граничния пункт е инсталиран рентген, през който минават всички товарни автомобили. Така са засечени и цигарите.

 

Всички уреди по цистерната са работели, тъй като са били свързани с малка газова бутилка и на пръв поглед по нищо не е личало, че това е само прикритие. По документи цигарите са пътували към фирма в Димитровград.

 

Шофьорът на цистерната е задържан. Разследващите са установили, че той е карал по същия курс поне 20 пъти, но самата цистерна се е водела на различни фирми, които са свързани помежду си. В същото време в Пловдив друга цистерна е привлякла вниманието на органите на реда, този път обаче пълна с нелегално гориво - газьол, предназначен за отопление и селскостопански нужди. Там щетите за бюджета са два пъти по-големи от тези при цигарите - 4 милиона лева. По схемата с горивото са задържани четирима души.

 

Според Агенция „Митници” заловената контрабанда ще се увеличава, защото предстои рентгени да бъдат монтирани на всички гранични пунктове, където това още не е направено.

 

Репортери: Димитър Иванов, Благой Бекриев