Той не отхвърли възможността негов наследник да стане спряганият за поста Димитър Танев

 

"Все още не съм си депозирал оставката. А това няма как да стане, ако лично не се срещна с премиера Бойко Борисов и той лично не ми я поиска", заяви образователният министър Тодор Танев преди срещата с Реформаторския блок, където трябва да бъде решено кой ще го наследи на поста в Министерството на образованието и науката.

 

Министър Танев бе категоричен, че срещу МОН има атака.

 

На въпрос кой ще бъде негов наследник, той не успя да назове конкретни имена, но според него ще бъде човек от управляващите партии. Проф. Танев не отрече възможността негова наследник да стане спряганият за поста Димитър Танев, който беше главен секретар в МОН по време на Тройната коалиция.

 

Запитан дали зам.-министърът на образованието Ваня Кастрева действително е била в Лондон на разноски на Фондация "Америка за България", той потвърди, че "има такова нещо, но все още не съм получил доклад по темата". По думите му Ваня Кастрева е била в Лондон, за да обсъди въпроси, свързани с IT технологиите в училищата.

 

Припомняме, че днес премиерът Бойко Борисов поиска оставката на образователния министър Тодор Танев заради проблеми в образователната система. В случая чашата преля с термина "съвместно съжителство", употребен в учебниците по история за времето, в което България е била под Османско робство.

 

Той обясни, че терминът "съвместно съжителство" го има само на едно място, в едно изречение, в което става дума за битови отношения и не е заложено в цялата учебна програма. Танев подчерта, че научната общност нямат единно становище дали става дума за робство, или не.

 

"Обвинението срещу нас, че систематично има проблеми, е инсинуация, която ми се струва, че някой е започнал отвисоко. Причината е защитата на Закона за предучилищно и училищно образование. Той е добър закон, ние сме го защитавали, ние стоим зад него и ние поемаме всичко за него", каза в телефонно интервю за Нова министър Танев и добави, че е очаквал заради тези промени да му бъде поискана оставката.