Не е правилно, че не искат да приемат България в Шенген, смята Виктор Орбан

 

Европа да е по-активна в разрешаването на проблема с бежанците. Това призоваха премиерът Бойко Борисов и унгарският му колега Виктор Орбан.

 

От наша трибуна Орбан обясни, че в Европа не се говори за терористични заплахи, въпреки че отношенията с бежанците, вече не са въпрос на икономика и култура, а на сигурност. Унгарският премиер похвали страната ни за добрите резултати и прикани Европа да е по-справедлива в отношението си към България, а не да проявява двуяко отношение, като не признава резултатите ни в борбата с нелегални мигранти.

 

 

"Ако Европа иска да бъде коректна, трябва да предложи на България членство в Шенген. Европейците са застрашени, особено жените. Нас в Унгария ни учат от 3-годишни, че ако някой прави нещо лошо на момиче, момичето трябва да бъде защитено", заяви Орбан.

 

 

Видео: БГНЕС

 

"Ако ни бяха чули и бяха спрели бежанците на външните граници, сега щеше да има с няколко стотин хиляди по-малко", коментира Борисов и добави: "Поне една крачка можем да направим напред - да се затворят всички външни граници на Европейския съюз".

 

"Не може напливът да продължава, да има цели коридори и когато отидат на север в Европа с вече похарчени пари, ние да ги връщаме обратно. Това е нечестно, дори много по-нехуманно от да им кажем, че спираме да ги приемаме", каза още Борисов.  

 

Видео: БГНЕС

 

Иначе: икономическите отношения между страните ни цъфтят, а унгарските фирми са доволни от България. Нямало контрабанда и политическа несигурност. 


"Вие сте рекордьорите на Европа. Никой не е събрал толкова пари от борбата с контрабандата. И ние се мъчим, но се учим от вас", коментира унгарският политик, като подчерта, че "ако Европа иска да бъде коректна, трябва да предложи на България членство в Шенген".

 

Извън евроцелите на нашия и унгарския премиер, двамата премиери са договорили възстановяване на директните полети между София и Будапеща.