Барселона, Рим и Прага заемат челните места в класацията

Когато пътувате в чужбина, едно от най-важните неща е да пазите чантите и джобовете си. Дори да сте запознати с начина на действие на обирджиите във вашата страна, зад граница те действат различно и могат да ви изненадат доста неприятно.

 

Сайтът за пътешественици "TripAdvisor" състави списък с 10-те града, в които е най-вероятно да станете жертва на кражба, съобщава БГНЕС.

 

1.Барселона, Испания – там грабежите се практикуват като спорт. Повече от 7,5 млн. туристи са посетили Барселона през миналата година. „Лас Рамблас”, известната пешеходна улица и популярна туристическа атракция, е мястото, на което трябва да бъдете особено внимателни.

 

2. Рим, Италия - пълен с исторически и културни забележителности, италианската столица привлича милиони туристи всяка година. За съжаление, докато се снимате пред Колизеума, може да останете без телефон, фотоапарат или портфейл.

 

3. Прага, Чехия - тълпи от хора по тесните калдъръмени улички всяка година остават без ценните си вещи.

 

4. Мадрид, Испания – на почти всяко място в бързо развиващият се град  рискът от обир е голям.

 

5. Париж, Франция – най-уязвими сте около Айфеловата кула, Лувъра и в метрото.

 

6. Флоренция, Италия - ако се взирате дълго време в скулптурата на Давид на Микеланджело, шансовете да остане без портфейл са огромни.

 

7. Буенос Айрес, Аржентина – там използват специален трик, известен като „номерът с горчицата”. Опитните джебчии ви нацапват с малко горчица по рамото, за да изглежда сякаш е птича работа, а непознат приятелски глас предлага да ви почисти. Дръжте внимателно чантата си, за да избегнете риска да останете без телефон.

 

8. Амстердам, Холандия - градът е известен като спокоен, но това не означава, че сте в пълна безопасност.

 

9. Атина, Гърция - гръцката столица е пълна с паметници и забележителности на открито, което означава много малко сигурност в най-посещаваните места.

 

10. Ханой, Виетнам – в старата част на града има много исторически забележителности и завладяваща архитектура, удобна за джебчиите и опасна за разсеяните туристи.

 

Снимки: Thinkstock