Тръмп загуби от Круз при републиканците, Клинтън с минимална преднина пред Сандърс при демократите

 

Изненада на първото гласуване за президент в САЩ. Милиардерът Доналд Тръмп загуби от сенатора Тед Круз при републиканците. А при демократите Хилъри Клинтън и Бърни Сандърс са с толкова близки резултати, че не е ясно кой печели.

Още по темата


Във вторник вечер двете партии трябва да решат как да продължат, за да имат най-голям шанс на вота през ноември.


При републиканците очакваме да видим консолидиране на партийното ядро и лидерите, вероятно около Марко Рубио – кандидат, който те намират за много по-приемлив от Тръмп и Круз.    


А при демократите страховете са за дълга битка, която може да изтощи и Хилъри Клинтън, ако все пак тя успее да спечели номинацията в надпреварата с Бърни Сандърс.


"Рядко имаме такова състезание на идеи", коментира Клинтън.


Тежкото състезание продължава, след като Клинтън и опонентът й Сандърс получиха почти еднаква подкрепа от демократите в Айова. В много секции двамата получиха абсолютно равен брой гласове.


В крайна сметка Хилъри все пак е победител, макар и с по-малко от половин процент.


"Силните на деня - Уолстрийт с непрестанния им поток от пари, корпорациите и големите политически донори - те са толкова мощни, че нито един президент не може да направи сам необходимите промени. Но това, което Айова започна днес, е политическа революция", заяви Сандърс.


Дали неговата революция при демократите ще продължи, ще стане ясно скоро. 


Той има двойна преднина пред Клинтън в следващия щат, който гласува след седмица – Ню Хемпшир.


Там вече пристигна победителят при републиканците в Айова - Тед Круз.


Той спечели 28% от гласовете в Айова, следван от Доналд Тръмп с 24 на сто. Само с около процент по-малко обаче е сенаторът от Флорида Марко Рубио.

 

Искам да поздравя Тед, както и всички изключителни кандидати. Ще спечелим републиканската номинация и с лекота ще бием Хилъри, Бърни или когото, по дяволите, ни изпратят", коментира Тръмп.


Двама кандидати се отказаха от надпреварата. Останалите вече гледат към Ню Хемпшир.


Там Тръмп засега е със солидна преднина пред останалите кандидати на републиканците. Въпросът е дали ще успее да я задържи след загубата в Айова.


Кореспондент: Ясен Дараков