Това предупреди д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор

 

България пред грипна епидемия до седмица. Първата засегната област най-вероятно ще е Стара Загора, където болните и сега са много. Две деца са настанени в детско отделение на добричката болница с опасност за живота, заради усложнение от грип. Те са на 5 и 7 години. Увеличава се броят на болните и във Видин.

 

До 70% от доказаните случаи на грип досега става въпрос за щама "Калифорния" или така познатия ни "свински грип". Срещат се още "Пукет", "Виктория" и "Швейцария". Тази година висок процент на заболеваемост има при подрастващите. А във Видинската болница от дни малките пациенти са два пъти повече отколкото капацитета на леглата в детското отделение.


Повече от денонощие с почти 40 градуса температура и кашлица довели преди дни шест годишния Калоян в болницата.


„Диагнозата е вирусна инфекция, грип”, обяснява Ася Асенова.


Преди да постъпи в болница детето приемало антибиотик, който не му помогнал.


„Не мога да повярвам, че на шест години не мога да му сваля температурата. 39,5 градуса и като я свалим на 38, отново тръгва нагоре и това в рамките на час и половина – два”, добавя Ася Асенова.


Засега във Видин не е изолиран нито един от познатите тази година грипни щамове. Най-много обаче са малките пациенти с пневмонии и проблеми с дихателните пътища.


„Има много инфекции, парагрипни щамове, които наподобяват грип, но не са грип и те също имат афинитет към дихателните пътища и протичат тежко, както грипа”, разказва д-р Пламен Филипов, завеждащ Детскота отделение в болницата във Видин.


Щамът "Виктория" от който преди дни почина дете не е включен във ваксината срещу грип. Добрата новина е, че обаче е, че в имунизацията попада подобния на него "Пукет".  А специалистите съветват.


„Ако кашлицата стане много остра, има затруднено дишане и температурата се задържи висока повече от два три дни, това е вече индикация за лекарски преглед и лечение в болница”, казва д-р Ангел Кунчев, главен здравен инспектор.


Здравните експерти съветват да не бързаме да лекуваме вируса с антибиотици, а с противовирусни средства и то само след консултация с лекар.


С обявяване на грипна епидемия може да бъдат затворени училищата и детските градини, както и да се ограничат женските и детски консултации с цел ограничаване на заразата.


Репортер: Биляна Борисова