Той я е поканил на официална вечеря, която ще бъде втората им среща

 

Да впечатлиш гениалния астрофизик Стивън Хокинг. Това се случва на едно българско момиче още преди две години, когато печели конкурс за въпрос към световноизвестния учен. Само след няколко месеца на ученичката й предстои втора среща с Хокинг, защото я е поканил на официална вечеря.


Неда иска да знае, вместо да вярва. Във философията я водят книгите.


„Винаги съм имала интерес към науката и особено към космологията от философска гледна точка към тези най-фундаменталните въпроси - защо сме тука, как е започнало всичко, защо има нещо вместо нищо, този тип въпроси”, обяснява Неда Лаптева - ученичка в 11-ти клас.


За да може да ги обсъди обаче с най-големите умове в астрофизиката й помагат социалните мрежи.


„Единственото, което трябваше да направиш, е да въведеш въпрос”, споделя Неда.


Стивън Хокинг избира да отговори на въпроса на Неда измежду хиляди други.


„Питах го, ако има възможност да пътува във времето, дали би избрал да отиде в миналото, за да разбере какво е причинило големия взрив, въпреки че е нямало време или в бъдещето, за да разбере, как ще свърши нашата цивилизацията?”, обяснява Неда Лаптева - ученичка в 11-ти клас.


А отговорът на Хокинг – „Бъдещето. Винаги би избрал бъдещето, защото то крие много повече тайни”.


Година по-късно Неда поискала да бъде доброволец на същия фестивал, където задала въпроса си на Стивън Хокинг. Отказали й.


„Аз реших да напиша писмо на Хокинг. Попаднах на негова ПР-ка, която каза, че ще му го предаде. Седмица след това получих покана за целия фестивал от организаторите и ми казаха, че когато си напишат програмата, ще ми кажат за специална ВИП вечеря, на която и той ще бъде там”, разказва още Неда Лаптева.


Световноизвестният физик е в инвалидна количка повече от 50 години. Компютър му помага да говори, да пише статии и да използва интернет. Управлява го с единствения мускул, който може да контролира - лицев.