Животните са удължили живота си с между 25 и 35%

Лечението с „еликсир на живота“ може да е по-близо отколкото сме предполагали, след като учени проведоха необичаен експеримент с мишки, който удължи продължителността на живота им с 35%, информира британският в. "Индипендънт", цитиран от БГНЕС.

Още по темата

 

Тайната на успешния опит е, че изследователите са премахнали „застаряващите“ или износените клетки, които се появяват с напредването на възрастта и имат унищожителен ефект върху тялото. Когато тази техника е била приложена върху генномодифицирани мишки, ефектът от нея е бил значителен. Животните са удължили живота си с между 25% и 35% като дори много от тях са станали и по-здрави.

 

Мишките остават по-активни и техните сърца и черен дроб функционират по-добре, отколкото тези, които са оставени да остаряват естествено. Тъканите и органите им също са в по-добро състояние, като животните развиват и по-малко тумори.

 

Учените все още не са сигурни до каква степен хората ще могат да се възползват от тяхното откритие, но изследователски групи вече търсят съединения, които да могат да се насочват към застаряващите клетки и да формират основата на лечението за забавяне на процеса на стареене.

 

„Идеята да се мисли, че ще има нещо, което ще се появи и ще повлияе или премахне тези клетки не е невероятна“, каза д-р Дарън Бейкър от клиниката „Майо“, която стои зад проучването.

 

Стареещите клетки са стари и потенциално опасни за здравето клетки, които вече не се делят. Въпреки това те все още могат да навредят на тялото като изпускат молекули, които могат да повлияят на съседните тъкани или да предизвикат хронични възпаления. По тази причина стареещите клетки се свързват с развитието на болести на възрастта. И въпреки че имунната система регулярно ги намалява, този процес става все по-малко ефективен с времето.

 

Изследването на клиниката „Майо“ цели да разгледа какво се случва с телата на мишките на средна възраст, когато те бъдат защитени от ефекта на стареещите клетки.

 

„Всички мишки, на които са им премахнати стареещите клетки, са удължили продължителността на живота си с от 25% до 35%“, каза още д-р Бейкър, като допълни, че във всички случаи са открити и подобрения на здравословното състояние. Друга положителна черта на опита е, че няма и никакви видими отрицателни странични ефекти.

 

Генетичното инженерство, използвано при мишките, не може да бъде приложено директно при хората, посочва д-р Бейкър. Въпреки това той заяви, че е запознат с редица групи, които се опитват да открият съединения, които селективно да изчистват стареещите клетки.

 

“Тъй като стареещите клетки не се разпространяват рязко, медикаментът би могъл ефективно и бързо да елиминира достатъчно от тях, за да има дълбок ефект върху здравето и продължителността на живота“, допълва д-р Бейкър.