Пред епидемия са още Видин, Габрово, Пловдив, Пазарджик, Ямбол и Сливен

 

Грипна епидемия е обявена в Стара Загора от днес. Свижданията в болниците се забраняват. В лечебните заведения се откриват противогрипни кабинети, ограничават се и масовите прояви. Училищата засега остават отворени, но ако в първия учебен ден след междусрочната ваканция болните ученици са над 30%, учебните заведения ще бъдат затворени. 

 

Преди дни в града 3-годишно момиченце почина от грипен вирус. Пред епидемия са още Видин, Габрово, Пловдив, Пазарджик, Ямбол и Сливен. Повече от половината болни у нас са с щам „Калифорния” - по-познат като свински грип. Другите два щама, които основно ни разболяват, са „Виктория” и „Швейцария”. 

 

Какви мерки взимат здравните власти в Стара Загора и доколко хората в града са притеснени от обявената епидемия провери екип на Новините на Нова. От днес здравните власти в областта въвеждат мерки за ограничаване на заразата.

 

Два грипни щама доведоха до обявяването на епидемия в Стара Загора - единият е тип А, или познатият ни свински грип, а другият е тип Б – „Виктория”, който не е включен в анитвирусните препарати тази година. И двата грипни вируса засяга най-вече децата, които имат по-слаб имунитет. 

 

Лекарите обясняват, че грипът протича много тежко – бързо се появява кашлица и до 24 часа се развива пневмония. 

 

При 10-12-годишние деца грипът може да засегне и нервната система и да предизвика болки в мускулите, дори и обездвижване. При възрастните той засяга най-вече младите и работещи хора. Усложненията са пневмонии, които най-често завършват в болница. 

 

Детските консултации и ваксинации са спрени, от понеделник се прекратяват плановите операции в болниците в областта. Здравните власти продължават да следят ситуацията с болните в областта, която е динамична. Все още няма обявена грипна ваканция от понеделник. 
 

Репортер: Анна Турлакова