Това съобщиха от прокуратурата

 

 

Обрат по случая с Тодор от Враца. Оказа се, че момчето не е починало от побой, а от наследствена болест на сърцето.

 

Случаят разтърси обществото в началото на януари. 18-годишното момче издъхна след спречкване на пътя. Първоначалната версия беше, че е пребит от двама братя с прякор Поничките. Те отричаха, твърдяха, че починалият Тодор бил въоръжен с бокс. Появиха се противоречиви свидетелства за инцидента. 

 

В момента двамата заподозрени за смъртта на Тодор са под домашен арест, обвинени в умишлено убийство. 

 

Резултатът от дългоочакваната петорна медицинска експертиза показва друго. Пет лекарски екипа, независимо един от друг са установили, че Тодор не е бил убит от бой, починал е от заболяване. Наследствено, хронично сърдечно заболяване. 

Още по темата

 

Екип на Нова се срещна с Ивайло на лобното място на брат му. Почти месец по-късно момчето не е толкова емоционално и признава, че Тодор е имал сърдечен проблем от 16-годишен. 

 

„Лекарите тогава обясняваха, че това е аритмия, която всеки 4-ти човек има и 90% от хората не знаят, че я имат. Препоръчаха почивка, здрава храна, тъй като е в пубертета”, обясни Ивайло Йорданов, брат на Тодор. 

 

След смъртта на Тодор експертите са категорични -  тя не е била насилствена, причина е от хроничната болест на момчето, довела до сърдечна и дихателна недостатъчност. И още - констатираните по тялото травматични увреждания не могат да доведат до смърт. 

 

Според доктори е възможно емоцията, която е преживял Тодор, да е довела до провокиращия момент, за да се стигне до смъртта. Но е вероятно и това да се случи във всеки един момент, особено в спорт. 

 

„Да, но в експертизата също пише, че са доказани удари от тяхна страна. Не е нужно някой да ти стъпи на главата, за да има видима причина за смъртта ти”, смята Ивайло Йорданов. 

 

За смъртта на Тодор в умишлено убийство по хулигански подбуди са обвинени братята Десислав и Иван Дамянови. Експертизата на медиците обаче показва, че не те, а сърдечния проблем са убили Тодор. От прокуратурата отказват коментар дали ще има промяна в обвинението им. 

 

Дали ще има промяна в обвиненията на братята Дамянови екип на Нова потърси самите тях. Те обаче не са си у дома. 

 

Братята Дамянови бяха посочени като убийци и от гражданите, и от прокуратурата, която промени обвинение срещу тях от нанасяне на лека телесна повреда по хулигански подбуди в умишлено убийство. 

 

Дали ще има нова промяна в обвинението - прокуратура обеща да говори следващата седмица.  

 

 

 

 

„Нямам думи, нямам коментари. 2000 лева е смешно, сякаш не е убито дете, а куче”, коментира Цецка Йорданова, майка на убития Тодор от Враца, след като съдът пусна под гаранция братя Дамянови.