Само за миналата година тези престъпления са скочили със 7%

 

Сериозен ръст в кражбите на коли, отчитат от МВР. Само за миналата година тези престъпления са скочили със 7%. Полицаите казват, че и разкритите са се увеличили. 

 

Ръстът в кражбите на коли е сериозен. Само за миналата година са отмъкнати близо 3500 автомобила. Повечето от тях се продават на части, защото така крадците печелят много повече, отколкото да продадат откраднатата кола. Именно затова МВР иска промяна в закона.  

Още по темата

 

Принципно нещата са много прости, казва Дарин Богданов, който е в бранша от 18 години.

 

Стига да гледа експерт, там е рамата и се вижда дали е пренабиван номерът или купето е рязано, за да се сложи друга табела. Също така добре се продават двигателите. Това е номерът, той може да се проследи, да се види дали е набиван”, обяснява Дарин Богданов – собственик  на автоморга. 

 

И въпреки това около 2700 коли са откраднати, разфасовани и продадени на части миналата година. Бизнесът на черно процъфтява.

 

 

„Там няма излишни разходи, частите са здрави, а не от катастрофирали. При крадените коли частите са здрави, а това създава по-добра почва за бързо реализиране и по-скъпо”, обяснява Богданов.

 

„Един човечец си е събрал пари, крадат го, частите отиват в моргите и на части може да стигне до 15 000 лева, това налива енергия в машината на престъпниците”, обяснява Христо Терзийски – ГДНП.

 

Полицаите искат по-строги мерки. 

 

„Искаме да отпадне временното ползване на МПС-то, да регламентираме реда на автокъщите и моргите, да има регламент за получаване на авточасти, поне да доближим реда за черни и цветни метали”, обясни Христо Терзийски.

 

Най-голям обаче остава проблемът с продажбата на авточасти в интернет, където никой не контролира пазара. Никой не се интересува и дали фарът, който си купува е краден. А и да се интересува, няма как да разбере.

 

„Обръщам се към гражданите да внимават при закупуването на тези части, ако имат съмнения да не ги купуват. Водеща е и цената, не може един двигател да е 50 лева”, заявява Младен Маринов от СДВР.

 

И така полицаи и хора от бранша искат по-строг контрол за автоморгите и сервизите, а докато те влязат в сила, отчитаме статистика, а тя е че 80% от откраднатите коли се продават на части.