Германия съобщи, че е регистрирала 15 случая на заразени с вируса

Световната здравна организация ще потърси 25 милиона долара за шестмесечна програма за борба с вируса Зика, включително за проучвания дали той се разпространява по полов път или чрез преливания на кръв, предадоха Ройтерс и БТА.


Д-р Силви Бриан, директор на департамента по пандемични и епидемични болести на СЗО, каза, че бременните жени в засегнатите от болестта страни трябва да имат достъп до технологии и да получават професионален съвет, за да вземат информирани решения, включително дали да направят аборт. Вирусът е свързван с редица случаи, в които заразени бременни жени раждат бебета с ненормално малки глави, което води до смърт или до сериозно умствено изоставане на децата.


В същото време Германия съобщи, че е регистрирала 15 случая на заразени с вируса, който вероятно е бил внесен от Латинска Америка, предаде ДПА.


В САЩ здравните власти препоръчаха на хората, завръщащите се от страни-огнища на вируса, да ползват презервативи или да избягват сексуални контакти, тъй като Зика може би се предава и по полов път, предаде Франс прес


Зика се предава основно чрез ухапване от комар, но тази седмица в Тексас бе регистриран случай на човек, заразил се с вируса, след като правил секс с друг заразен човек, завърнал се в САЩ след пътуване във Венецуела.

 

Повече по темата гледайте във видеото: