През нощта са били пропуснати около 100-150 камиона

 

24 часа пълна блокада. Това обещаха за този уикенд протестиращите в Гърция. Днес следобед бяха затворени всички гранични пунктове с България. 

 

Опашката на "Кулата" остава и е дълга поне 20 километра и в двете посоки. На "Илинден" и "Маказа" колоната е по-малка. 

 

Днес блокираните шофьори осъмнаха още по-притеснени. Обявената от днес 24-часова гръцка блокада попари надеждите им, че може и да преминат. Притеснена беше и местната власт. 

 

"Възможността колите да стигнат опашка до разклона за Петрич е много серизона. Там знаете, че вече движението е еднопосочно, което ще създаде и допълнитени предпоставки за блокиране на движението", коментира кметът на община Петрич Димитър Бръчков.

 

Сред чакащите на километричната колона е имало и два случая на леки инфаркти.


 
Превозвачите изчисляват загубите - средно по 150-200 евро на камион на ден. А, лекарският екип, позициониран на браздата от българска страна вече не може да преброи шофьорите, изпаднали в нужда. Има регистрирани и на два леки инфаркта. Последният е от миналата нощ. На български шофьор. Настанен е в санданската болница.


Вчера, властите в Серес обещаха на транспортния ни министър да предоставят храна, вода и тоалетни и на блокираните от гръцка страна шофьори. 
 

Въпреки заканите и днес на "Кулата" бяха пропуснати стотина камиона. По обяд товарните и леките автомобили отново получиха възможност да преминат от България в Гърция през "Кулата". В 12.00 часа обаче граничните пунктове "Илинден" и "Маказа" бяха затворени за всички превозни средства. Очаква се блокадата да продължи до 12 часа на 7 февруари, съобщиха от "Гранична полиция". От там уточниха, че през граничните пунктове "Златоград", "Ивайловград" и "Капитан Петко войвода" трафикът засега е нормален.

 

 

Протестиращите гръцки фермери имат намерение да затворят всички основни пътища в страната и всички пунктове на границата. Нито българските, нито гръцките власти обаче са наясно какво точно ще се случи. 

 

Причината за протестите на фермерите са увеличените данъци и намалените пенсии. Според наблюдатели не е ясно кога ще приключи стачката. 

 

„Брюксел има повече инструментариум да въздейства на тази ситуация, има доста мерки, които включват рестрикции спрямо Гърция, тъй като се нарушава регламент. При положение, че стачката е незаконна няма към кого да предявим претенции за компенсации”, коментира в студиото на "Събуди се" транспортният министър Ивайло Московски.  Все още не е ясна какви са всички загуби, които българските транспортни фирми са претърпели към този момент. 

 

Репортер: Екатерина Николова