Жени и деца чакат от няколко дни на студа

 

Видео: Ruptly

 

Хиляди сирийци, предимно жени и деца, чакат от няколко дни на границата между Турция и Сирия без завет от студа да преминат в Турция, която засега не ги пуска, предава АФП.

Още по темата

 

Европейските страни припомниха на Турция задължението й по смисъла на международното право да приеме сирийските бежанци, но тази сутрин КПП Онкупинар на границата остава затворен, предаде БГНЕС.

 

На бойното поле войските на Башар Асад, подкрепяни от руската авиация и бойци от ливанската партия Хизбула, консолидират позициите си северно от град Алепо и обсаждат бунтовническите сили в източните квартали на града, където според Сирийския център за наблюдение на правата на човека се намират близо 350 000 цивилни.

 

Бягайки от предприетата в понеделник офанзива от силите на режима и руските въздушни удари, хиляди сирийци от северната част на провинция Алепо поеха към турската граница.

 

Положението им е драматично, цитира АФП ръководителят на неправителствената организация Рами Абдел Рахман. Цели семейства от дни спят на студа в полята и в палатки и няма нито една неправителствена организация да им помогне.

 

Според видеоматериали, качени от активисти на организацията, бежанците са скупчени в полята край град Азаз, на 5 км от границата, докато Международният Червен кръст и сирийският Червен полумесец обявиха, че подготвят хуманитарна операция.

 

От понеделник до днес близо 40 000 цивилни са напуснали домовете си в шест контролирани от бунтовниците селища северно от град Алепо, които вече са завзети от силите на режима.

 

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу съобщи днес, че страната му ще запази своята „политика на отворените граници“ спрямо мигрантите, предадоха AFP и Агенция "Фокус".

 

Междувременно БГНЕС съобщава, че Турция затяга влизането на иракчани на нейна територия. 


Досега всички иракчани можеха да пребивават по 30 дни в Турция, получавайки обикновен печат на граничния пост. Според новите правила, за които съобщи турското министерство на външните работи, тази система се отменя. Занапред само иракчаните, притежаващи виза или разрешение за престой, издадени от страна от шенгенското пространство, САЩ, Великобритания или Ирландия, ще могат да се възползват от опростената процедура. Останалите ще трябва да кандидатстват за виза.

 

"Промените влизат в сила в рамките на решителната борба, поведена от нашата страна срещу незаконната имиграция", се посочва в цитирано от АфП съобщение на говорителя на турската дипломация Танжу Билгич.