Tова предупреди Хърв Селър от Европейския център за заразни заболявания

Европа трябва да се подготви за разпространението на вируса "Зика". Това предупреди Хърв Селър от Европейския център за превенция и контрол на заразните

Още по темата

заболявания пред БНР. Засега няма доказана връзка между заравязането с вируса и развитието на малоформации на плода по време на бременност, но такава не е изключена, категоричен е Селър:

 

Експертът уточни, че вирусът "Зика" е разпространен в Африка от десетилетия. От време на време е имало отделни случаи на пренасяне на вируса именно от пътници, които са били в Африка. 


"За Европа е много важно да се опита да ограничи проникването на вируса, както от хората, които са пътували в страни, където е разпространен, така и чрез комарите, които са тук, на нашия континент. Затова може да кажем, че има потенциален риск за Европа, но не конкретно в този момент, защото в момента комарите в Европа не са активни. Ние обаче трябва да бъдем подготвени и да следим хората, пътували в потенциално опасни страни. В Европа комарите, които могат да се окажат преносители, са активни в периода от края на юни до септември", изтъкна Селър. 

 

Освен чрез комарите, вирусът може да се предава и по полов път, но единствено, ако заразата е в активен период. Вирусът може да остане в кръвта около месец, допълни от своя страна Кристиян Линдмайер от Световната здравна организация. 

 

Повече по темата гледайте във видеото!