Хиляди демонстранти излязоха по улиците на Германия, Полша, Чехия, Франция и Великобритания

 

Протести срещу мигрантите се проведоха в събота в различни европейски държави. 

 

Около 15 хиляди поддръжници на ПЕГИДА се събраха на протест в германския град Дрезден, като част от общоевропейска инициатива срещу „ислямизирането на Европа”. 

 


Демонстрантите се събраха в близост до река Елба, скандирайки лозунги и развявайки флагове.

 

Те призоваха за оставката на канцлера на Германия. Протестиращите разпънали плакат с думите „Меркел трябва да си отиде!“. Демонстрантите се противопоставят на миграционната политика на Меркел, която е допуснала около 1,5 милиона мигранти през 2015 година, отбелязва вестникът.

 

Представители на движението държаха речи на немски език, които бяха превеждани на английски, чешки и руски. 

 

 

Антиимигрантска акция се проведе и в чешката столица Прага.

 

Участниците в събитието развяваха чешкия флаг и бяха донесли разпятия, както и плакати, осъждащи исляма. 

 

Стотици контрапротестиращи се събраха, за да изразят несъгласието си с инициативата срещу мигрантите. 

 

 

В полската столица Варшава близо 2 000 крайнодесни националисти взеха участие в антиимигрантската акция.

 

Малка група контрапротестиращи също се яви на събитието, но полицията се погрижи да държи двете групи далеч една от друга. 

 

 

С масови безредици завърши протестната демонстрация срещу присъствието на мигранти в град Кале, Северна Франция. Полицията е задържала около 20 души, предаде AFP. Сред задържаните е и френският бригаден генерал Кристиан Пикмал, бивш командир на Чуждестранния легион (1994-1999 г.). Тази информация обаче не е коментирана от властите.

 

Демонстрацията се проведе в град Кале, въпреки официалната забрана. В средата на седмицата, министърът на вътрешните работи на Франция Бернар Казньов предупреди, че „всяко действие, целящо нарушаване на обществения ред, ще бъде прекратено“. Все пак, това не попречи на около 200 души да се съберат в центъра на града. Много бързо ситуацията излезе извън контрол, а, за да се избегне масов бой, полицаите използвали сълзотворен газ.

 

Стотици демонстрираха и в Бирмингам, като част от общоевропейските протести срещу "ислямизацията на Европа." Демонстрантите минаха през града, държейки плакати, осъждащи бежанците и исляма.Те поискаха оставката на германския канцлер Ангела Меркел заради имиграционната й политика.

 

Видеа: Ruptly