До края на седмицата учениците ще са в принудителна ваканция

 

Грипът продължава да обхваща още градове у нас.  От днес и в Пловдив е обявена грипна епидемия. От утре до края на седмицата учениците са в принудителна грипна ваканция.  

 

В инфекциозна клиника в Пловдив в момента са настанени над 20 деца, които са с тежки усложнения от грипа. Най-малките са на по годинка и при тях опасния вирус протича по-тежко. Има риск да развият енцефалит. Тежка вирусна пневмония е едно от усложненията, до които води грипът при децата, уточняват лекарите.

 

У нас в момента най-често срещан е грипният вирус AH1N1, т.нар „свински грип“.  Тази година той засяга предимно малки деца и млади хора в активна възраст между 15 и 30 години.  

 

Само през почивните дни в Пловдив броят на болните с остри респираторни заболявания се е повишил рязко и е стигнал епидемичните стойности.

 

Още от днес ще бъдат затворени женските и детските консултации и ще бъдат забранени свижданията в болниците. Като превантивна мярка срещу грипа лекарите препоръчват  да засилим личната си хигиена, да проветряваме по-често помещенията, да ядем повече храни богати на витамин С и да избягваме места, на които се събират много хора.

 

Репортер: Благой Бекриев

 

В неделя в Добрич почина едно дете заради усложнения след грип. Припомнете си случая: