Част от линията се преустановява заради изграждането на третия лъч на метрото

 

Не се предвижда спиране на трамвай 6 по цялото му протежение, освен последните му три спирки в район "Лозенец". Това поясни зам.-кметът на Столичната община с ресор транспорт Любомир Христов.

 

Двупосочен автобус ще се движи по бул. „Арсеналски” за сметка на трамвай 6. Част от линията се преустановява заради изграждането на третия лъч на метрото. 

 

„В края на март и първите дни на април ще се наложи изцяло да се затвори движението по бул. „Патриарх Евтимий”, в участъка при бул. „Васил Левски” и при кръстовището при бул. „Витоша”. Целият трафик ще бъде преустановен, включително общественият транспорт ще се пренасочва по бул. „Васил Левски”, като за целта ще се използва тунелът под НДК”, поясни Христов.

 

Предвижда се двупосочно движение в тунела, като се запазва една лента в посока център, за да се гарантира движението на тролеите, а останалият трафик ще се пренасочи по трамвайния маршрут, където се движи трамвай номер 6. Така ще бъде около година и половина, след което ще се възстанови движението, включително и на трамвай 6. Не е предвидено премахването на релсовия път или спирането на трамвай 1.

 

От гражданско сдружение „Спаси София” заявиха, че искат уверение, че в столицата „не се извършва трамваен геноцид”. Те са събрали над 4000 подписа, които са против спирането на трамвая. Според тях в последните години в София са закрити 10 км трамвайни трасета.