По този начин те се опитали да преминат българо-турската граница

12 пакета със 192 контрабандни златни накита с общо тегло над 1,5 килограма откриха в сутиените на три жени митническите служители на "Малко Търново", съобщиха от Агенция "Митници". 

 

Бижутата са открити при проверка на туристически автобус с български пътници, влизащ в страната от Турция през нощта в неделя. Шофьорът и всички пътници са заявили, че пътуват като туристи и не внасят нищо за деклариране.

 

При извършената митническа проверка на автобуса, на багажа и на пътниците, митническите служители откриват при личен преглед контрабандните златни изделия в сутиените на три от пътуващите жени в автобуса, български гражданки.

 

От „тайника" на първата нарушителка са иззети 4 пакета с 69 гривни, обеци, пръстени, колиета с общо тегло 624 грама. Други 5 пакета със 73 златни накита с тегло 528 грама са открити в сутиена на втора жена в автобуса, а още 3 пакета с общо 50 накита от злато с общо тегло 397 грама са били укрити в сутиена на трета пътничка.

 

Контрабандното злато е иззето и ще бъде предадено за експертиза. То подлежи на отнемане в полза на държавата. За нарушенията са съставени три акта по Закона за митниците и Валутния закон. Срещу едната от нарушителките е образувано досъдебно производство.