Те не издавали касови бележки и укривали данъци

Масови нарушения на данъчното законодателство разкриват проверки на НАП сред фирми и физически лица, търгуващи по интернет, съобщават от агенцията.

Още по темата

 

Често за продажбата на стоки, предлагани в електронни магазини или сайтове, не се издават касови бележки или документи за покупката, а банковите преводи или наложените платежи не се осчетоводяват, сочат резултатите от ревизиите на НАП. 

 

Приходната агенция започна масирана кампания за контрол върху онлайн търговци, като инспекторите използват специализиран софтуер за наблюдение. От НАП събират и данни от куриерските фирми за получените плащания, като сравняват паричните потоци с осчетоводените транзакции. При несъответствие облагат недекларираните приходи.

 

Приключилите до момента проверки и ревизии са довели до разкриването на над 1,1 млн. лв. укрити данъци, които трябва да бъдат внесени в 14-дневен срок. Сред най-сериозните нарушители са търговец на употребявани авточасти от Велинград, обложен с над 320 000 лева и търговец на мобилни телефони от Варна, чийто ревизионен акт е на стойност близо 300 000 лева.

 

Сигнали за данъчни нарушения могат да се подават на телефон 0700 18 700 на цената на един градски разговор.