Абревиатурата означава Демократи за отговорност, свобода и толерантност

 

 

Бившият лидер на ДПС Лютви Местан обяви официално в "Здравей, България" името на новия си политически проект - Демократи за отговорност, свобода и толерантност (ДОСТ). В превод от турски абревиатурата означава "приятел".

Още по темата

В ефира на „Здравей, България” Местан заяви, че партията е „либерален, евроатлантически проект”.


Искаме да дадем алтернатива на истински смелите и достойни хора да гласуват за реална либерална партия”, категоричен бе Местан.


Той отрече ДПС да може да се определи като такава. 


Предколедната реч на Доган, която беше стратегическа грешка, свали маските. Не може да заявяваш, че си натовец, но да изтъкваш руската сила”, каза Местан.


Според него името и идеята на новата му партия били вдъхновени именно от речта на Доган, в която той заявил, че „ако някой от ЕС говори за приоритет на свободата, толерантността, отговорността, значи не познава реалността”.


Местан подчерта, че ДОСТ не е плод на разцепление на ДПС.


Ако има такова, то е породено не от мен и хората, които са с мен”, заяви Местан.


Освен това, политическият проект не бил създаден заради нападките към лидера му и неговото семейство, а защото „България има реална необходимост от ясен либерален политически субект”.


Вече 40 дни обикалям страната и регистрирам избиратели, които не споделят казаното от Доган в прословутата му реч и се чувстват непредставени от ДПС”, каза още политикът.


Той отрече твърденията, че ДОСТ е протурска партия. Обясни тези „внушения” с желанието да му бъдат създадени проблеми с „инструментариума на българската държава и той да вземе на прицел новата партия”.


Мога да нося бой, защото не съм бил галеник на съдбата и това ми качество не бива да се подценява”, заяви още Местан.


По въпроса за олигарсите в България Местан коментира, че премиерът Бойко Борисов е „най-компетентен да назове имената  им”.


Ще участвам в разговор за окончателното падане на маските, но в него трябва да се включат само партии, готови за катарзис”, категоричен бе Местан.


Целият разговор с председателя на най-младата партия у нас гледайте във видеото.