Произшествието е станало в района на град Бад-Айблинг, провинция Бавария

 

Поне девет души са починали и около 100 са ранени при сблъсък на два влака в Южна Германия. 15 от пострадалите са в изключително тежко състояние. Други 40 са в тежко състояние. „Става въпрос за около 100 души с леки наранявания, известен брой със сериозни травми и няколко починали”, заяви Мартин Винклер, говорител на полицията в близкия град Розенхейм.

 

Произшествието е станало в 06:48 часа местно време в района на град Бад-Айблинг, провинция Бавария, на около 60 километра югоизточно от Мюнхен. Двата регионални влака са се движели по една и съща линия, един срещу друг. Подозира се, че най-вероятно проблем със светлинната сигнализация е довел до фаталния сблъсък. От удара една от композициите е дерайлирала, а няколко вагона са се обърнали.

 

В еднорелсовия участък, където е станала катастрофата, на влаковете е позволено да се движат със скорост от около 100 км/час, информира 20minutos.es. Черните кутии на двата влака са открити и предстои да бъдат анализирани.

 

Около 100 спасители са на мястото на инцидента. Министърът на транспорта пристигна на мястото на катастрофата. Според описанието му цялата страна на единия влак е откъсната от сблъсъка. А двете композиции са се движели с около 100 километра в час. Сблъсъкът е станал на лек завой, така че машинистите не са видели насрещния влак до няколко секунди преди сблъсъка.

 

На мястото на инцидента се намират няколко екипа на Спешна помощ, пожарната, полицията, както и 15 хеликоптера, които обслужват ранените и транспортират най-тежко пострадалите до болници в Мюнхен. Има и доброволци от съседна Австрия.

 

От българското външно министерство все още нямат информация за загинали и пострадали българи. Националността на жертвите и пострадалите се изяснява. Според германските медии двамата машинисти са сред загиналите.

 

 

 

При врязването на влаковете няколко вагона на влака "Меридиан" са дерайлирали. Машините са собственост на частната железопътна компания "Bayerische Oberlandbahn". Обикновено държавата наема тази компания, за да обслужва близките жп курсове в дните, когато има голям трафик от пътници, както в случая е бил "Martes de Carnaval" (вторият и последен ден от местен празник, който отбелязва началото на Заговезни. Традицията се спазва в много страни в Европа и Америка. Отбелязването на датата варира всяка година, тъй като се прави 40 дни преди католическата Цветница. Той не зависи от Грегорианския календар, а само от стар слънчев/лунен календар). 

 

За щастие във вагоните не е имало деца или студенти, тъй като те са били във ваканция заради празника. Пътниците са били предимно служители, които пътували за работа към Мюнхен.

 

Мястото на катастрофата е труднодостъпно. Железопътната компания, както и баварската полиция, откриха спешни телефони за близките на пострадалите. Очаква се броят на жертвите да се увеличи. Лекарските екипи помолиха населението да дарява кръв, за да се покрият нуждите от преливане на пострадалите.

 

"Не знаем дали има още жертви. Това е наистина ужасно. Инцидентът е един от най-големите в железопътния транспорт в последните години в Германия, и най-вече в Бавария. Изказваме съболезнования на близките на жертвите и ранените", коментира на специална пресконференция вътрешният министър на Бавария Йоахим Херман. По думите на Херман трябва да се изчака изваждането на информацията от черните кутии на двата влака, за да се разбере как се е стигнало до инцидента. "Не е подходящо да се спекулира с причините, довели до катастрофата", добави той.

 

 

"Изведнъж влакът се преобърна. Всички викаха и не успявахме да разберем какво се случва. Когато се успокоихме, видях, че до мен имаше много хора в кръв. Първите линейки закъсняха с около 20 минути и това очакване беше най-печалното"разказва Георг, студент по право на 22 години, цитиран от abc.es. Той пътувал в един от последните вагони и излиза без чужда помощ от влака.

 

„Инцидентът беше голям шок за нас. Правим всичко възможно, за да помогнем на пътниците, семействата им и служителите”, подчерта изпълнителният директор на Bayerische Oberlandbahn Бернд Розенбуш, цитиран от Rosenheim24.de и abc.es.

 

Заради челния сблъсък трафикът по линията между Холцкирхен и Розенхайм е прекъснат. Компанията "Меридиан" е предоставила на пътниците няколко автобуса, с които да могат да се придвижат до крайната си дестинация.

 

Информация: Анелия Тодорова, Калина Дренска, Момчил Минков