Има съмнения, че са покровителствали канали за бежанци

 

Арест на петима гранични полицаи от Свиленград заради подкупи. Според обвинението те са взимали пари от каналджии, за да прекарват нелегални имигранти или за да залавят конкурентни каналджии. 

 

Групата действала от лятото. До разкриването й се стигнало след сигнал на ощетени каналджии. Трафикантите били недоволни, че конкурентите им печелели повече, защото ползвали услугите на подкупните граничари. Полицаите имали дори ценоразпис – 500 евро на човек

Още по темата

 

Парите прибирал оперативен служител. Именно такъв е първият задържан късно вчера. След него белезниците щракват за още четирима - по-високо в йерархията.

 

Сред тях е зам.-началникът на граничната полиция Стойчо Димитров. Той живее в панелен блок в Любимец, където по нищо не личи, че си е докарвал допълнителни доходи. В дома му нямаше никой.

 

В пограничните села, близо до които минават нелегалните имигранти, са склонни да вярват, че чужденците няма как да минат без помощ през покритите с видеонаблюдение местности и са свикнали да посрещат на прага си бежанци.

 

Хората се надяват, че граничарите все пак ги пазят от неканените гости. Сред задържаните има и двама ръководители на групи. Ако обвиненията в подкуп бъдат доказани, ги очакват до 15 години затвор.

 

Репортери: Десислава Георгиева, Димитър Иванов