Това щяло да стане, ако от ЕС не му предложат по-добра сделка за справяне с кризата

„Ние можем във всеки момент да отворим вратите към България и Гърция и да натоварим бежанците на автобуси“. Това заявил турският президент Реджеп Тайип Ердоган на среща с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер и президента на Европейския съвет Доналд Туск, предава БГНЕС.

 

Разговорът се е състоял по всяка вероятност на 16 ноември 2015 г. по време на срещата на върха на Г20 в Анталия, според гръцкия сайт euro2day.gr. Разговорът започнал с изказване на благодарност от страна на Ердоган, който похвалил срещата от 5 октомври. После има разяснения, че ЕС предлага на Турция 3 млрд. долара за две години, а турският премиер Ахмет Давутоглу поискал по 3 млрд. на година. Ердоган попитал дали предложението е за 3 или 6 млрд. евро. Когато Юнкер потвърди числото 3 млрд. евро, Ердоган отговорил, че Турция въобще не се нуждае от парите на ЕС: 

 

„Ние можем във всеки момент да отворим вратите към България и Гърция и да натоварим бежанците на автобуси. Ако кажете, че става дума за 3 млрд. евро за две години, въобще нямаме какво да обсъждаме. Гърция получи повече от 400 млн. евро по време на кризата с еврото. Ние трябва да инвестираме част от тези пари в зона за сигурност в Сирия, което би решило всички проблеми с бежанците“, допълва Ердоган.

 

Юнкер отговорил, че в ЕС никога не било постъпвало официално искане от страна на Турция за пари. И казал, че след като Турция била похарчила 8 млрд. евро за четири години, то... Тук Ердоган го прекъснал и казал, че тези пари са похарчени само за лагерите. При обсъждане на бежанската криза Доналд Туск отбелязал трудната ситуация, в която се намира ЕС в момента. Споменал, че някои страни искат да затворят границите си, особено след атентатите в Париж от 13 ноември. И допълнил, че скоро няма да има единна позиция в ЕС за политиката към бежанците и мигрантите. След което Ердоган задал реторичния въпрос: „И ако нямате сделка, какво ще правите с бежанците? Ще убивате ли бежанците?“.

 

В същото време позицията на българския премиер Бойко Борисов е категорична: Незабавно трябва да се затворят границите и да спре притокът на бежанци!