Хитър начин за заобикаляне на забраната за строителство в Морската градина

 

Хитър начин за заобикаляне на забраната за строителство в Морската градина. След като варненци с протести извоюваха там да не се строи, фирми си издействат документи за ремонт на стари сгради, а в същото време издигат нови и доста по-високи. Как изникват сгради до

Още по темата

морето по време на забрана? 

 

Морската градина на Варна винаги е била арена на битки между апетитите на инвеститори и местните, които се опитват да я запазят. След последните протести през 2012-а тук беше спрян поредният строеж на пететажна сграда, а обещанията бяха, че повече няма да се строи. Три години по-късно обаче сградата все пак изникна. 

 

Какво точно се случва в този имот насред Приморския парк – не е ясно. Информационна табела за дейностите и срока на тяхното приключване липсва.


По документи на едно от местата трябва да има едноетажна вила с площ 344 квадратни метра. Видимо етажите са повече. Преди години това е било детска градина, но след авария останали само стените и така фирма "Зърнени храни" - Силистра взела мястото срещу инвестиция от 1,4 млн. лева. В момента има разрешение да ремонтира и укрепва едноетажната сграда. Строителните дейности вкараха в спор община и природозащитници що е то ремонт и укрепване.


"В момента се случва строителство на изцяло нова кооперация, лее се втора бетонна плоча. Реално ще е пететажна кооперация и според общината това е ремонт. Тоест, тези действия в момента се извършват със заповед на кмет, не с разрешително за строеж", посочва Славена Панайотова от гражданско сдружение "Варна диша".

 

Нова ТВ потърси собственика, но неуспешно. По същата схема се строи и съседната сграда – с документи за ремонт на старата двуетажна постройка. А на практика се вижда, че строителят възнамерява да има повече от това. Общината обаче продължава да вижда в това ремонт.
При този обект информационна табела има и тя показва, че строителната площадка е открита само преди месец. От фирмата-инвеститор "ВАРНА-М-ПРЕСС" не желаят медийни изяви, но ни уверяват, че на мястото на руините преди щяло да има красива сграда, отговаряща на параметрите на старата. Още не знаели за какво ще я ползват.

 

Очакваме резултати от проверките на общината на място. 

 

Репортер: Искра Урумова