Вижте как се приготвя хляб, достоен за ЮНЕСКО

 

Как се приготвя хляб, достоен за ЮНЕСКО? За приноса си в съхранението на българските традиции пекарят Богдан Богданов е признат за „живо човешко съкровище”. 


Пекарната на Богдан ухае на хрупкава коричка, топла сърцевина и на вдъхновение.


„Този хляб има характер, който аз влагам в него. Много харесвам минимализма и за мен съвършенство е не когато няма какво повече да добавиш, а когато няма какво повече да махнеш”, казва пекарят Богдан.


Затова тук основните съставки са само три – брашно, вода и накрая – сол. Една от тайните – маята, която приготвя сам.


„Една от основните ми грижи е за маята. Когато се занимаваш с хляб, е малко неудобно, когато имаш деца и се наложи да пътуваш, защото маята най-често пътува като домашен любимец с нас”, разказва Богдан.


Преди да избере хляба обаче Богдан е бил… маркетинг специалист.


„Приятно ми е. Мога да си позволя да не съм гладко избръснат всеки ден”, шегува се той.


Събира стари и нови знания, от България, от чужбина. Така се ражда неговият хляб, а за труда си майсторът получава признание и от ЮНЕСКО.


„Няма много хора, които да кажат, че правят нещо смислено, които са доволни от това, което правят. Имам съпруга, имам две деца, доволен съм, не знам какво повече е нужно на един човек, за да бъде щастлив”, гордо твърди пекарят Богдан Богданов.


Докоснал се до щастието, на дневен ред е следващата мечта.