На запад те ще се сблъскат с по-силни насрещни ветрове

Затоплянето на планетата има изненадващи последствия върху трансатлантическите полети - пътуването ще става по-дълго, а това вероятно ще повлияе върху цената на билетите, сочат резултатите от изследване, цитирани от "Франс прес" и БТА.   

Още по темата

 

Климатичното затопляне предизвиква ускоряване на въздушно течение, което духа от запад на изток над Атлантическия океан. Това ще удължи полетите от Европа към Северна Америка и ще намали продължителността им в обратната посока.

 

"Полетите на запад ще се сблъскат с по-силни насрещни ветрове, докато полетите на изток ще бъдат тласкани от силни ветрове", поясниха авторите на изследването. Общо погледнато, пътуването отиване/връщане ще е по-дълго, тъй като изгубеното време няма да се компенсира със спечеленото по маршрута от Северна Америка към Европа.

 

Това ще увеличи разходите за гориво и може да доведе до увеличаване цената на самолетните билети. Така ефектът от полетите върху околната среда ще нарасне, тъй като самолетите ще горят повече керосин и ще се изхвърля по-голямо количество въглероден диоксид във въздуха.

 

Затоплянето на климата може да увеличи значително и бедността.