Пунктът ще бъде отворен всеки ден от 11 до 16 ч.

 

Отново блокада на ГКПП „Кулата”. Но този път - по правила. След 20-часово примирие, гръцките фермери за пореден път затвориха границите. 

Още по темата


В сряда сутрин опашката от камиони се стопи - след блокада, контраблокада и преговори до късно във вторник вечерта.


Двете колони са изтеглени. От този момент нататък започва режим на отваряне на границата от 11 до 16 ч., което не е най-доброто, но за момента е това ситуацията”, обясни министърът на транспорта Ивайло Московски.


До 15 ч. в сряда следобед шофьорите пътуваха спокойно. Но останаха в стачна готовност.


Ще има всеки ден дежурни хора от нас, които ще наблюдават дали гърците спазват обещанието си. В момента, в който те затворят границата за по-дълго, затваряме и ние”, обясни превозвачът Минчо Железаров.


До тук се стигна, след като няколко български шофьори пробиха гръцката блокада. Четирима от тях преминаха на българска територия, а петият беше задържан от гръцките власти за повече от 10 часа. Нашата държава нямаше информация за това, а днес Георги Михайлов отиде на разпит в Серес, където са му повдигнали обвинения.


Не съм се подчинил на техните мерки за спиране на колоната. Не искаха да разберат, че не може тая колона да стои постоянно затворена. Стоим по четири дни в посока в опашката и няма никаква информация - ще се пуска ли тази опашка, няма ли да се пуска. Спите с едно око отворено, защото като тръгне опашката ви изпреварват, не можете да отидете да си напазарувате, защото сте спрени”, обясни Георги.


На пункта „Илинден – Ексохи” ситуацията също остава тежка. Там камиони не са пропускани от неделя.


Блокиран е и КПП „Капитан Петко войвода”, но там се очаква движението да бъде възстановено късно в сряда вечер.


„Маказа”, традиционно, остава без блокади.


Българските власти заявиха, че ще съдействат юридически на всеки български превозвач, решил да потърси компенсации дори в гръцки съд. И обещаха преминаването на камионите през българо-гръцката граница да става максимално бързо.

 

Репортеер: Екатерина Николова