На сцената се появиха нови силни играчи

 

Пореден обрат в предварителните избори за президент на Америка в Ню Хемпшир. След като хората във втория щат гласуваха във вторник вечер, Доналд Тръмп се завърна на върха при републиканцитe, като спечели 35% от гласовете. 

Още по темата


Ние ще започнем да печелим отново. И ще печелим толкова много, че ще сте много щастливи. И ще направим Америка велика отново. Може би по-велика от преди”, заяви Тръмп.


Сега при републиканците, които още не вярват, че Тръмп може да спечели партийната номинация за изборите през ноември, въпросът е кой е може.


Цифрите от снощи не дават ясен резултат. Втори е губернаторът на Айова Джон Кейсик с близо 16 на сто от гласовете.


За третото място с по около 11% се борят Тед Крус, Джеб Буш и Марко Рубио, за когото имаше огромни очаквания и който се провали на дебата миналата събота.


При демократите гласуването в Ню Хемпшир донесе съкрушителна загуба за Хилари Клинтън. Тя грабна над 20% от гласовете по-малко от самообявилия се за социалист Бърни Сандърс.


Това, което започна миналата седмица в Айова и гласоподавателите потвърдиха тук, е нищо по-малко от политическа революция”, коментира Сандърс.


Революцията му ще става все по-трудна, защото в следващите щати, които гласуват, Клинтън има повече подкрепа сред чернокожите и латино гласоподавателите. Те пък имат повече тежест, отколкото в Айова и Ню Хемпшър, където живеят предимно бели.


Следващият тур на предварителните избори е след 10 дни в Южна Каролина.


Кореспондент: Ясен Дараков