Очаква се следващият генерален секретар на ООН да е от Източна Европа

Очакванията са, че следващият генерален секретар на ООН ще е от Източна Европа. В края на миналата година дойде и призив наследникът на Бан Ки Мун да е жена. През последните 70 години престижният пост е заеман само от мъже.

 

България вече издигна кандидатурата на Ирина Бокова, но кои са конкурентите й от региона?

 

Хърватия номинира  бившия министър на външните работи и дългогодишен член на парламента на страната Весна Пусич.

 

Словения издигна кандидатурата на Данило Тюрк - президент на Словения от 2007 до 2012 г,  представител на Словения в ООН от 1992 до 2000 година. До момента обаче не се забелязва той да среща широка подкрепа от други страни.

 

Черна гора издигна кандидатурата на външния министър Игор Лукшич. Като финансов министър на страната той успява да консолидира бюджета и драстично да намали дълговете. От 2010 до 2012 година той бе министър-председател на Черна гора и на практика беше най-младият премиер в света. Според някои анализатори обаче, той има малки шансове да бъде избран.

 

Подобни са и коментарите за кандидата от Република Македония Сърджан Керим. Той е бивш външен министър на страната и бе издигнат от кабинета на Никола Груевски в края на лятото на миналата година.

 

Вук Йеремич, бивш сръбски министър на външните работи, който открито се обяви против независимостта на Косово и призоваваше никой да не я признава, все още не е успял да убеди собственото си правителство да го номинира.

 

Външният министър на Словакия Мирослав Лайчак - появи се информация, че именно той ще бъде номиниран, ако управляващата партия в момента събере достатъчно подкрепа по време на изборите през март и получи шанс да състави правителство.  

 

Мандатът на Бан Ки Мун изтича в края на годината. Наследникът му трябва да бъде номиниран от Съвета за сигурност на ООН. Това означава, че от много голямо значение е дали даден кандидат среща одобрението на Русия и САЩ – две от постоянни държави-членки на Съвета за сигурност.  Крайната дума ще има Общото събрание на ООН. Очакванията са процедурата да приключи през есента. Кога точно – все още не е ясно. 

 

 

Редактор: Мариана Конова