Те ще бъдат извършени от НАП и Висшия съдебен съвет

 

 

Започват проверки на магистратските влогове в КТБ! Проверките ще бъдат извършени от НАП и Висшия съдебен съвет. 

 

Това се налага заради констатирано разминаване между декларираното пред Сметната палата и изнесеното сега от синдиците на фалиралата банка. 

 

Един от най-ярките примери е врачанският следовател Валери Кръстев. По списъците на КТБ той е имал над 700 000 лева влогове, както и над 7000 спестени долара. Сумарно обаче е декларирал едва 187 500.

 

„Тайна!”. Така Ясен Тодоров, председател на Етичната комисия във Висшия съдебен съвет, отговори на въпроса какъв влог има.  

Още по темата

 

Тайна щяха да останат и влоговете на другите магистрати, ако парите им не бяха в КТБ и ако банката не беше фалирала. 

 

„Проблемът е, че влоговете не се проверяват. Липсва орган, който да проверява”, заяви Валери Димитров, бивш председател на Сметната палата.

 

И при някои магистрати виждаме точно това. Като например при районния прокурор от Търговище Валентин Василев. Той имал близо 124 хил. лева в КТБ, а е декларирал пред публичния регистър едва 24 хил. спестявания от заплати за 2013 г.  

 

Екип на Нова потърси прокурор Василев, но той отказа коментар. А проверка на парите му тепърва предстои. 

 

„Това трябва да е функция на антикорупционния орган, който трябва да бъде създаден сега с новия закон. Този орган трябва да има такива правомощия”, заяви Валери Димитров. 

 

Този орган обаче още не е създаден. И така стигнахме до момента, в който фалитът на една банка осветли спестяванията на едни магистрати. Като тези на зам.-районния прокурор на Бургас Георги Чинев, който имал депозити в КТБ за близо 130 хил. лв. Пред Сметната палата обаче декларира спестявания и дарение от близо 26 хил. лв. Влоговете обаче са защитени от банковата тайна. 

 

„Органът Сметна палата, който проверява около 7 000 души, няма достъп до влоговете и такава проверка не може да направи. Съдиите, прокурорите и следователите непрекъснато в нарушение”, заяви Валери Димитров.

 

Наташа Бърнева от Върховната касационна прокуратура е пропуснала да декларира спестяванията на съпруга ѝ за близо 561 894 лева и евро. А след като парите на магистратите бяха осветлени, всички се самосезираха – дори ВСС.  

 

„Най-вероятно ще е дисциплинарно нарушение, не се сещам кой състав на престъпление ще е. Това са хора с достатъчно богат, голям опит, всички ще проверяваме”, заяви Ясен Тодоров. 

 

Не е ясно и дали става въпрос за нарушение, защото синдиците са публикували данни за максималните суми за 5-годишен период. А декларациите пред Сметната палата са отделни за всяка година. Това прави невъзможно засичането на парите и тяхното движение, но все пак драстичните разминавания породиха сериозни въпроси за парите на магистратите.
 

Преди два дни синдиците на КТБ публикуваха списъците на партии, политици и магистрати, които са имали отношения с фалиралата банка.

 

Първият списък, качен на интернет страницата на Фонда за гарантиране на влоговете, е на кредитите и депозитите на лица, които заемат висши държавни и други длъжности. Той е съставен въз основа на сведения, предоставени от председателя на Сметната палата. Към тях са добавени и хора от ръководството на КТБ. Този списък е разделен на три части - за физически лицаза юридически лица и за политически партии. 

 

Списъка за физически лица може да намерите ТУК.

Списъка за юридически лица може да намерите ТУК.

Списъка за политическите партии може да намерите ТУК.

 

Вторият списък съдържа консултантски договори, договори за наем и други контракти, сключени между КТБ и същия кръг лица. Можете да го намерите ТУК.