Причината - решението да се промени концесията за ски зоната в Банско

 

Песни, скандирания и поетапно блокиране на столични булеварди. Така протича протеста на еколозите в центъра на София. Те протестират срещу слуховете, че ще бъде построен без знанието на обществеността втори кабинков лифт в Пирин. С транспарант "Граждани срещу мафията" и топка с надпис: "ДС" (Държавна сигурност) те затвориха наполовина бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" първо край строителния техникум в София, на ъгъла с бул. "Драган Цанков", а

 

Втори ден властта и еколозите у нас се опитават да изяснят въпроса, ще се строи ли втори кабинков лифт на Банско. Стигна се дори и до скандал между екозащитници и представители на институциите. Темата стана повод за граждански протест в центъра на София.


Двама министри днес се наложи да опровергават думите на друг свой колега за строежа на нов лифт в Банско. Николина Ангелкова и Ивелина Василева последователно отрекоха казаното от вицепремиера Румяна Бъчварова.


„Изобщо не е ставало дума за строителство на втори лифт на Банско”, коментира министърътъ на туризма Николина Ангелкова.

 

„Вторият кабинков лифт, това е конкретно инвестиционно предложение, каквото не е предмет на разискванията. Ако има такова, то трябва да бъде внесено по надлежния ред и всички процедури да бъде разгледано”, коментира министърът на екологията Ивелина Василева.


От думите на министърът на екологията стана ясно, че на този етап подобно намерение не стои на дневен ред. Изявленията обаче не успокоиха част от екоорганизацииите.

 

 

 

Кадри: Facebook

 

За да чуят плановете на властта активисти отидоха на дискусия за развитието на планинския туризъм. И влязоха в пререкания с говорещия Владимир Каралев и с кмета на Банско Георги Икономов.


Изненадващата тактика на еколозите разстрои за малко дискусията, но все пак те бяха изведени от залата.


„Лобисти срещу мангизи”, обвини ги Владимир Каролев.

 

Наказателният ход на Владимир Каролев с таблета на еколозите завърши пред конферентната зала. По този начин те бяха изкарани навън.


Според активистите с подобни форуми властта легитимира решението да се застрои Пирин.


„Вчера беше взето решение да се промени концесионният договор, така че да се даде възможност да се разшНе за втора кабинка”, обясни Любомир Костадинов от WWF България.


„Не е въпросът до опашките, а до това там някой да си прави големите състезания в бъдеще. И да продаде останалите непродадени апартаменти в Банско”, обясни Андрей Ковачев от Сдружение за дива природа „Балкани”.

 

 

По-късно през деня дойде и изявлението на министъра на младежта и спорта Красен Кралев.

 

Аз съм лобист на българските деца, които нямат къде да карат ски. Моята работа е да се грижа за развитието на спорта и в това число и на зимния спорт. Българските спортисти се готвят за състезания извън България на много високи цени, защото тук пистите и съоръженията не са достатъчно, а за сноубордистите ни няма професионален полигон. Аз не искам това да е така, може би хората, които направиха цирка преди малко, го искат“, отправи посланието си към екоактивистите министърът на младежта и спорта Красен Кралев.


Министърът на младежта и спорта обяви също, че в готвения нов Закон за спорта по отношение на туризма е взето предвид мнението и са отразени забележките на Българския туристически съюз.