Износът на страната губи ежедневно около 30 млн. евро

 

Пълна блокада на три от пунктовете на българо-гръцката граница. Протестиращите спряха преминаването и на коли и на камиони през „Кулата”, „Илинден” – „Ексохи” и граничния пункт „Капитан Петко войвода”. Междувременно, българските шофьори заплашиха с контраблокада утре, когато ще се проведе нацинална стачка в Гърция. 

Още по темата

 

Хиляди протестиращи и стотици селскостопански машини се очаква да блокират утре пространството пред гръцкия парламент. Не са изключени размирици, защото правителството беше категорично, че няма да допусне нито един трактор да навлезе в центъра на града. Все още се пази в тайна в колко точно часа ще започне протеста на фермерите в Атина.


Въпреки договорките, нашите превозвачи отново плашат с протести.


„Най-вероятно ще прибегнеме до някакви мерки, тъй като шофьорите алармират, че ги прекарват по всякакви кози пътечки, черни пътища, остават без нафти”, разказва Даниел Цилев.


Сред недоволните е и Атанас Стоянов. Блокиран край гръцкия град Лариса от вторник.


„Ние сме един вид заложници на тяхната стачка”, обясни Атанас Стоянов.


Освен по пътищата, фермерската блокада продължава да „взима жервти“ сред бизнеса в  страната ни. Потърпевш е и шивашкият бранш. Конфекцията на Али Крушевски от Слащен стои на границата край Гоце Делчев от нколко дни.


„Губим от сезона. Ей сега шиеме за летото, после не можем да смогнем, пова се вечерно работене, извънредно, а сега седиме. Губим дни, а осигуровките си вървят”, разказва Али Крушовски, собственик на шивашка фирма.


Блокадите струват скъпо и на самата Гърция. Износът губи ежедневно около 30 млн. евро. А ако утре фермерите парализират пристанища и гари, загубите могат да стигнат до 65 млн. евро.


Притеснени за бизнеса си са и на централния площад „Синтагма” в Атина. Пространството пред парламента отново ще събере недоволните. Затова работещите тук очакват протестиращите със смесени чувства.


Други знаят, че блокадата може сериозно да застраши бизнеса им. Туризмът остава основен поминък в страната. А утре този автобус ще трябва да прескочи централния площад.


„Разбира се, че това ще притесни туристите. Все пак протестиращите ще останат тук три дни. Но пък Акрополът е основната ни забележителност и със сигурност хората ще могат да го посетят”, на мнение е екскурзоводът Катерини.


И все пак - Генадий и Маргарита се радват, че утре си заминават.


„Ние сме от Донецк, Украйна. Знаете какво е там сега. Всичко е сринато със земята. Така че това, което виждаме тук, си е направо чудесно”, казва Евгений.


Има го и безразличието. За него разказва Георгос. Казва, че когато ножът опре до кокала, всеки се оправя поединично. Затова, въпреки че днес е тук, утре няма да дойде на централния площад.
„Каквото и да постигнат – няма да е за всички. Всяка група от обществото се бори за себе се”, казва Георгос.


И все пак – стиска палци на протестиращите утре. За да може oт многото недоволни, поне някой да е добре.

 

Очаквайте и утре включванията на Марина Цекова от Атина в деня на националната стачка.