Те са против строежа на втори кабинков лифт в Банско

 

Екопротест блокира центъра на София тази вечер. Противници на строителството в Банско се събраха след информация, че се планира втори лифт в зимния курорт. Със скандирания, с транспарант "Граждани срещу мафията" и топка с надпис "Държавна сигурност" няколкостотин души затвориха за около половин час последователно няколко централни улици.


До протеста се стигна след два дни спорове между властта и еколозите дали ще се строи в защитената зона край Банско. През деня зелените и представители на институциите стигнаха почти до бой.

 

 

Страстите разпали изказването на вицеприемиера Румяна Бъчварова след вчерашната среща на партиите в управлението. Двама министри днес се наложи да я опровергават.

 

Още по темата

„Изобщо не е ставало дума за строителство на втори лифт на Банско”, коментира министърътъ на туризма Николина Ангелкова.
 

 

„Вторият кабинков лифт, това е конкретно инвестиционно предложение, каквото не е предмет на разискванията. Ако има такова, то трябва да бъде внесено по надлежния ред и всички процедури да бъде разгледано”, коментира министърът на екологията Ивелина Василева.

 

От думите на министърът на екологията стана ясно, че на този етап подобно намерение не стои на дневен ред. Изявленията обаче не успокоиха част от екоорганизацииите.