В конкурсната програма са 18 продукции, като 15 от тях са световни премиери

Джордж Клуни откри тазгодишния международен кинофестивал в Берлин, обявявайки, че иска да се ангажира с решаването на кризата с бежанците и да се срещне по този повод с германския канцлер Ангела Меркел, предаде "Франс прес", цитирана от БТА.

 

Известен с политическите си ангажименти, Клуни заяви по-рано днес на пресконференция, че утре ще се срещне с Ангела Меркел, за да попита какви послания да се отправят и какво може да се направи, за да се помогне на бежанците. Той допълни, че ще се срещне също с бежанци.


66-ият кинофестивал в Берлин започна с прожекция на "Аве, Цезаре!" - новия филм за златния век на Холивуд на американските режисьори и сценаристи Джоел и Итън Коен.


В комедията, която не е в конкурсната програма, участват звездите Джордж Клуни, Джош Бролин, Чанинг Тейтъм, Скарлет Йохансон, Тилда Суинтън, Ралф Файнс, Джона Хил.


Повече от 400 филма ще бъдат представени на Берлинале. В конкурсната програма са 18 продукции, като 15 от тях са световни премиери. Българското участие на кинофестивала е късометражният анимационен филм на аниматора Теодор Ушев "Сляпата Вайша". Филмът е в състезателната програма за късометражни филми Generation.


Фестивалът ще продължи до 21 февруари.