Органите на реда отговориха със сълзотворен газ

 

Сблъсъци между протестиращи и полиция избухнаха в Атина. Около 800 фермери, дошли от остров Крит, се събраха пред Земеделското министерство на Гърция и започнаха да замерят органите на реда с откъртени от улицата павета и с домати. Полицията отговори със сълзотворен газ. 

 

Целта на протестиращите беше да щурмуват входовете на министерството, но полицията обособи кордон и не допусна фермерите. Сградата обаче е с изпочупени прозорци. 

 

Въпреки че гръцкото правителство бе категорично, че няма да допусне нито един трактор в центъра на Атина, това не се случи. Основният протест започна в 18:00 часа на площад "Синтагма". 17 селскостопански машини успяха да пробият блокадата и са пред парламента. Те бяха посрещнати с аплодисменти от десетките хиляди хора, които са се събрали там. Протестиращите бяха категорични, че ще останат до тогава, докато властта не обещае, че реформата няма да се случи. 

 

 

Фермерите са направили палатков лагер на площада и се заканват да останат "колкото е необходимо". 

 

Един от протестиращите разказа пред Нова, че отглежда мандарини, които се продават по пазарите за 1 евро на 1 кг. Фермерът обясни, че ако данъците и осигуровките се увеличат, както се планира в момента, той няма да спечели нито един цент. 

 

Видео: Ruptly

 

Фермерите, които бяха затворили пътищата, обявиха, че ще изтеглят своите тежки машини, за да могат участниците в националния протест от Северна Гърция да стигнат до Атина. Очаква се ескалация на протеста, който вероятно ще продължи и в следващите дни. 

 

Най-малко четирима души са задържани, а десетима полицаи са ранени по време на сблъсъците в Гърция. Говорител на полицията заяви, че двама от полицаите са в болница. Сблъсъци между земеделците и полицията имаше и на магистралата към гръцката столица. В Източна Гърция фермерите успяха да заобиколят полицията и да блокират главния път към летището на Атина.