От ДПС отказаха да коментират темата преди да има официална информация

 

 

Втори ден Турция мълчи за Ахмед Доган и Делян Пеевски. След като турски медии съобщиха, че Анкара отрязва достъпа на двамата политици от ДПС до своята територия, официално потвърждение или опровержение все още няма. 

Още по темата

 

Министерството на външните работи също като всички останали тъне в неведение по темата. Заместник-министър Валентин Порязов беше извикан в парламента по настояване на ДПС. Пред депутатите той заяви, че в министерството няма официална информация за решение на турските власти да забранят достъп на Доган и Пеевски в държавата си. Няма обаче и опровержение.

 

 От външното министерство потърсили официален отговор от представителя на турската държава в лицето на посланика й. „Отговорът беше следният – никоя турска институция не е излизала с официално съобщение по тази тема”, обясни Порязов.

 

По принцип обаче турските инсититуции не са длъжни да излизат с официално съобщение по такъв въпрос. Така въпросът ще получат ли Доган и Пеевски черни печати на границата, ако тръгнат към Турция, остана отворен. „Поради големия обществен интерес по темата, аз бих призовал турската държава да ускори отговора на този въпрос и да излезе с нарочно становище”, каза още Порязов. Малко по-късно от външно министерство обявиха, че никакви турски институции няма да правят официални изявления по тази тема и за в бъдеще.

 

„Докато няма официална институция с официална информация за такава забрана, такава тема не би следвало да се коментира”, заяви съпредседателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

 

Темата коментираха обаче бившите партньори и актуални врагове - хората около Лютви Местан - главен заподозрян за конфликтите около Турция и ДПС в последно време. Според тях няма връзка между трусовете в партията от Коледа насам и евентуалното затваряне на турската граница за Доган и Пеевски.

 

„Възможно е да имат информация от съвсем друго естество. Може да са геополитически, може да са криминални причините. Всякакви варианти са възможни”, коментира независимият вече депутат Хюсеин Хафъзов. От ДПС контраатакуваха. С идея спецкомисия в парламента да покани службите за сигурност, за да кажат  каква информация имат за събитията от последните няколко месеца.

 

Макар събитията да не бяха конкретизирани, стана ясно, че става дума за турската връзка, която се оказа и основна разделителна линия при кризата в ДПС.

 

Посланикът на Турция Сюлейман Гьокче участва в събитие в Пловдив по повод нападението над Джумая джамия преди 2 години, но категорично отказа да отговаря на въпроси, свързани с Ахмед Доган и Делян Пеевски.

 

 

И още една тема, свързана както с Турция, така и с медийни публикации. Българският парламент ще приеме промени в закона, които ще дадат възможност да се мобилизира българската армия по опазване на границите заради имигрантските потоци. Почти единодушен се очаква да бъде законопроектът, но вносителите му не казаха дали това има пряка връзка с публикациите за изявление на турския президент Реджеп Ердоган, че може да наводни България и Гърция с бежанци