Колонията се намира на Хавайските острови, недалеч от Хонолулу

Специална "ферма" за ускорено отглеждане на корали е създадена в Хавай. Тя се намира недалеч от Хонолулу, информира ТАСС, цитирана от БТА.

 

Повечето видове корали в района на Хавайските острови се отличават с това, че растат много бавно - с около 1 сантиметър годишно. Редица видове корали, които се срещат в топли води, растат много по-бързо - размерите им могат да се увеличат с 30 см годишно. Затова еколози се сблъскват с големи трудности, когато се опитват да възстановят колонии корали на територията на щата Хавай.


"Колкото по-голям е кораловият риф, толкова повече места за живеене предоставя на рибите. Възстановяването отнема много време", обясни морският биолог Дейвид Гулко. 


По думите му във "фермата" са прибягнали до използване на нова технология, която позволява да се отглеждат корали в съкратени срокове. За една година еколозите успяват да отгледат колония корали с размерите на волейболна топка, докато в естествени условия за целта ще са им нужни много години.


Биолозите взимат малки образци от корали в местните пристанища, пренасят ги в лабораторна среда с идеални условия за живот и ги разделят на малки късове, които растат по-бързо. Когато късовете достигнат нужните размери, учените ги съединяват в колония, която впоследствие се присажда в кораловия риф.