Според белгийски изследователи това е остатък от древни ритми, свързани със сезоните

Ако през тъмните зимни дни се справяте със задачите по-трудно, това не е внушение. Учени са открили, че мозъкът функционира различно по време на годината, като някои области са значително по-активни през летните, отколкото през зимните месеци. Мозъчната активност, свързана с вниманието и концентрацията достига най-високите си стойности по време на лятното слънцестоене, а най-ниските - през най-късия ден от годината, информира агенция "Фокус".

 

Изследователите от Университета в Лиеж, Белгия, смятат, че това е остатък от древни ритми, когато животът на хората бил тясно свързан със сезоните. Работата на мозъка изисква голямо количество енергия, например, така че през зимата, когато храната е оскъдна, функционирането му може да се е свеждало само до най-важните области. При наличието на изобилна храна при прибирането на реколтата пък по-висшите мозъчни функции са се активизирали.

 

“Преди няколко хиляди години хората са били изключително зависими от сезоните, така че не е изненада да открием сезонност, каквато има при повечето видове,” казва д-р Жил Вандевал. “Затова механизмът може да е остатък от древни ритми”.


Връзката на някои промени в настроението със сезоните вече е установена, но това е първото изследване, което разкрива, че умствените функции следват подобни модели.

 

Голяма част от хората днес живеят във “вечно лято”, осигурено от централното отопление и изкуственото осветление, но телата все още не са се настроили към тази промяна. Предишни проучвания доказват, че групи от гени също функционират в сезонен модел.