Терапията възпроизвежда "фалшива зора" в мозъка

Самолетният синдром, наречен джетлаг (jet-lag), може да се предотврати чрез “хакване” на циркадния ритъм на тялото по време на сън със светещ будилник. Сред симптомите на самолетния синдром са силна умора, раздразнителност, главоболие и затруднена ориентация. Учени от Станфордския университет в САЩ обаче са доказали, че е възможно пътниците да се подготвят, като “излъжат” тялото си, че се съмва по-рано, информира "The Guardian", цитиран от агенция "Фокус".

 

Въздействие с кратки включвания на светлина по време на сън ускорява процеса на пренастройване към различна времева зона преди пътуване, са доказали изследователите.

 

“Това може да се окаже нов начин за по-бързо приспособяване към промените във времето в сравнение с други методи, които се използват в момента”, казва д-р Джейми Зийтцър. По думите му този вид “биологично хакване” кара мозъка да мисли, че денят започва по-рано.

 

Екипът е провел опити с 39 доброволци на възраст между 19 и 36 години. В продължение на две седмици учените са синхронизирали времето на заспиване и събуждане на участниците. След това доброволците са спали в лаборатория, където са били изложени на поредица от светлинни импулси с различни честоти в рамките на един час.

 

Изследователите са установили, че серия от светлинни импулси, подобни на фотографски светкавици през 10 секунди изместват с два часа появата на сънливост. Терапията възпроизвежда “фалшива зора” в мозъка, която съответства на изгрева на Слънцето в дестинацията на пътуването, когато посоката е от изток на запад.

 

Учените изтъкват, че терапията би могла да се използва и за приспособяване към работа на смени. Д-р Зийтцър посочва, че хората спят необезпокоявани от светлинните импулси. По думите му методът би могъл да помага за настройка на вътрешния биологичен часовник при всякакви видове нарушения на съня. Изследването е публикувано в Journal of Clinical Investigation.