Санкциите са прецедент за България, но са гласувани с единодушие от общинарите...

500 лева ще бъде глобата за нарушителите, паркирали на място за хора с увреждания в Бургаска област. Строгите санкции са прецедент в страната и са гласувани с пълно единодушие от общинските съветници.

 

В Бургас паркоместата за хора с увреждания са 95, а извън нея 70. Всеки, който паркира на такова място, без да има това право, ще бъде глобен с 500 лв. Санкциите ще са за бургазлии, за гостите на града, включително чужденците, които ще летуват у нас. 

 

Нови табели, обозначаващи солените глоби, няма да бъдат поставени, но местата за хора с увреждания ще бъдат боядисани за новия летен сезон.

 

Според промените солената глоба ще бъде налагана на всеки, който си позволи да използва чужда инвалидна карта за паркиране. С 50 лева ще се прости пък лице с увреждане, което си позволи да ползва други документи, различни от посочената по образец карта за паркиране.

 

Хората със специални нужди ще могат да поръчват и нови места със специално предназначение около натоварените жилищни райони.

 

Новината за въведената безпрецедентна санкция обиколи бързо града. Коментарите на жителите на морския град бяха противоречиви. Вижте ги във видеото.

 

Репортер: Елена Танева

 

Гледайте цялата обедна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.