"Човек се пристрастява към риска", на мнение е фотографът Цветан Томчев

 

„Опасните селфита вече не са мода. Те са се превърнали в норма с течение на времето. Все по-малко се нещата, които са неексплоатирани, така че рисковото поведение и търсенето на неща, с които можем да изпъкнем, вече има по-ограничен обем от възможности. Затова се търси или подражание на нещо, което направено, или на ново, по-рисково начинание”, заяви в студиото на „Събуди се” психологът Маргарита Бакрачева.


Причина за изказването й бе поредният случай на опасно селфи - 14-годишно момче е с тежки изгаряния след опасно селфи. Тийнейджърът от Пловдив се покатерил на влак, за да се снима и попаднал под волтова дъга. Инцидентът е станал на жп гара Филипово в Пловдив.


Бакрачева обясни, че особеностите в тийнейджърската възраст подтикват младежите да рискуват със селфи, защото „нещата се случват тук и сега”.


„Имаше мода и с найлони на главата, както и най-различни тенденции, които следваха именно в търсенето на екстремното”, добави психологът Маргарита Бакрачева.


„Човек обича адреналина и това е зареждащо. Пристрастяваш се към риска. Според мен това е обяснението”, коментира фоторепортерът Цветан Томчев.