Звездата от Световното в САЩ през 1994-а издъхна на 50-годишна възраст

 

Почина футболната легенда Трифон Иванов. Звездата от Световното първенство по футбол в САЩ през 1994 г. издъхна на 50-годишна възраст в събота сутрин след прекаран масивен инфаркт. 

 

Железният защитник започва кариерата си в „Етър” (Велико Търново). Преминава в ЦСКА, като с „червените“ става шампион на страната три пъти и два пъти ликува в турнира за Купата.

 

 

Има 77 мача с 6 гола за "А" националния отбор на България. Участва във великото американско лято и става бронзов медалист на световното първенство през 1994 г.  

 

Трифон Иванов е основна фигура и при класирането на България на европейските финали в Англия през 1996 г. 

 

Играе и в трите двубоя на България на европейското първенство в Англия, а в последствие негов решителен гол срещу Русия на стадион „Васил Левски“ класира националния ни тим за последното му участие на световен шампионат – този във Франция през 1998 г.  

 

 

След края на футболната си кариера Иванов започна бизнес с бензиностанции в Северна България, а в последните години беше председател на Зоналния съвет на БФС във Велико Търново.

 

От Българския футболен съюз написаха в сайта си: “Преди да бъде голям футболист, Трифон беше голям мъж. С огромно сърце и винаги готов да помогне. Всички ние скърбим за загубата на един истински приятел. Почивай в мир, Трифоне!“

 

Президентът на България Росен Плевнелиев също изказа съжалението си от голямата загуба.


Отиде си един от най-добрите и сърцати защитници в историята на родния футбол. Трифон Иванов ни радваше и ни караше да се гордеем, че сме българи”, заяви държавният глава.

 

Погребението на великия ни защитник ще се състои на 17 февруари във Велико Търново.

 

Поклон пред паметта му!

 

Научавайте първи всички новини от света на спорта в сайта Gong.bg.