При инцидента няма жертви и пострадали

 

Рухна сграда в центъра на Велико Търново. Срутилата се постройка е старият метох на Преображенския манастир. Тя е паметник на културата, който от години е бил занемарен. За щастие при инцидента, станал в събота вечер, няма жертви и пострадали.


Повече от една година метохът на Преображенския манастир беше полусрутен. След дъжда миналата вечер сградата рухва. След години безстопанственост ето това остана от метоха на Преображенския манастир- една сграда на 120 години. Паметник на културата.

 

В непосредствена близост до руините се намира ателието на великотърновския художник Христо Панев. Срутилата се сграда е нанесла поражения на неговия дом за десетки хиляди левове.

 

"Цялата ни се беше напукала и се наложи шест месеца правихме ремонт и то през зимата при изключително трудни условия. Тук сме вложили около 30 000 без да получим нито една ститинка от Общината", обяснява художникът Христо Панев.

 

Сред опасните сгради-паметници на културата в старата столица е и емблематичната къща с маймунката на Кольо Фичето. Общината вече прави постъпки да я откупи от Съюза на учените, за да я реставрира.

 

А това е постройка на три века. Прочутата къща на Кокока Анастасия. В подземието й има редица тунели. В нея е отсядал Апостолът на свободата Васил Левски. Наскоро се срути половината от имота.

 

"Собствениците на такива сгради трябва да знаят, че всяка една малка повреда, ако не бъде отстранена, след това е необратимо за сдамата културна ценност", обяснява арх. Донка Колева от Община Велико Търново.

 

Собственикът на тази къща вече две години прави постъпки пред Института за паметниците на културата да го реставрира. Заради тромавата процедура и забавянето се стигна до поредната полуразрушена къща. От Община Велико Търново са направили регистър на проблемните постройки. Техният брой надхвърля 3 000. Най-критично е положението при около 300 сгради.

 

Репортер: Мартин Георгиев