Създава се медийна истерия около списъците на КТБ, коментира председателят на комисията

Видео: БГНЕС

Етичната комисия към ВСС не намира по никакъв начин за укоримо  магистрат да има влог, депозит или някакви взаимоотношения, с която и да е търговска банка, заяви председателят на комисията Ясен Тодоров. 

Още по темата

 

„Смятаме, че се създава медийна истерия, най-вече по отношение на влоговете на магистратите. В КТБ влогове са имали не само магистрати. Нямаме представа колко пари има вложени в тази банка, но със сигурност не магистратите са имали най-много там”, каза още Тодоров.

 

Днес в Комисията бяха обсъдени списъците с влоговете в КТБ, в които фигурират имена на настоящи, бивши магистрати и техни съпрузи и родини. „Комисията ще изиска от синдиците на КТБ оригиналните списъци. След това ще видим от този списък кои са действащи магистрати и ще предоставим тази информация на Сметната палата и ще ги помолим да направят проверка за съответствие на подаваните от тези магистрати декларации”, заяви Тодоров.

 

„От медиите научихме, че НАП са се самосезирали по случая и ще установим контакт с тях, и ще поискаме, ако е възможно да ни предоставят информация, ако при техни проверки са констатирали някакви нередности. Ако Сметната палата констатира разминаване в декларациите или недеклариране, за което бъдем уведомени, ще сезираме НАП”, съобщи Ясен Тодоров. Проверката ще обхване само сега действащите магистрати.

 

„Ние на практика играем ролята на пощенска кутия и на организатор на проверката. Ние не разполагаме с реални правомощия да правим нещо. Технически няма как да седнем и да сравняваме. Законодателят е вменил това на други органи”, каза още председателят на Етичната комисия.