Първите двама сирийци от Гърция пристигнаха днес

 

България започна да изпълнява споразумението за приемане на бежанци от други страни в Европейския съюз. Първите двама сирийци от Гърция пристигнаха днес. В същото време центровете на Агенцията за бежанците са полупразни. 

 

При капацитет близо 3000 места в центъра в Харманли има не повече от 140 души. Леглата са празни, но въпреки това ремонти има, за да сме готови при евентуална бежанска вълна. 


   
В почти пустия лагер бежанците се задържат не повече от ден-два.

 

Последно в края на октомври бяха 1800 души. Оттогава намаляват, идват еднакъв брой, но бягат”, обясни Йордан Малинов, директор на центъра. 


 
В момента обитателите са едва 140. Сред тях е групата иракчани, две жени от които загинаха на път за България преди седмица.


 
„Брат ми почина в турско, а жена му в болницата в България, четири деца оставиха и те са болни”, оплаква се Арам Фарадж. 

 

Той е дошъл от Англия, за да прибере сирачетата, които брат му и снаха му оставиха. Обяснява защо никой не иска да остане в България.

 
„На тези деца правителството не им дава една стотинка, примерно за дрехи. Ако мен ме няма, няма да има кой да им купува лекарствата”, обяснява Арам Фарадж. 

 

Оказва се, че повечето бежанци бягат от лагерите още преди да са получили документите си. Голяма част от тях се обявяват за издирване. Някои биват и залавяни.


 
В България остават само тези, които имат роднини, но не завинаги.


 
Днес към обитателите в лагера в Харманли се присъединиха двама сирийци от Гърция.


 
„По споразумение за релокация днес пристигнаха двама бежанци, които са се съгласили да бъде разгледано производството им в България”, обясни Йордан Малинов.

 

Двамата нови обитатели са единствените засега, които са се съгласили да дойдат в България. Трябва да приемем още 1300.